Mi legyen a teendője, ha csődbűncselekmény elkövetésével vádolják?

Szolgáltatás

A pénzügyi, gazdasági életben folyamatosan gyors döntésekre van szükség. Előfordul, hogy az éveken keresztül nyereséget termelő vállalkozások átmenetileg, vagy véglegesen fizetésképtelen helyzetbe kerülnek. A gazdasági társaságok vezetőinek ilyenkor meg kell ismernie a csődbűncselekmény fogalmát ahhoz, hogy válságkezelés során jogilag is megfelelő, felelős döntéseket tudjanak hozni. Mit tehet, és mit nem anélkül, hogy bűncselekményt követne el? Konzultáljon egy, a gazdasági büntetőügyekben jártas védőügyvéddel, hogy elkerülhesse a jogszerűtlen helyzeteket, intézkedéseket.

csodEgy tapasztalt ügyvéd jelentős segítséget adhat többek között a csődeljárásra való felkészülésben, vagy akár a csődegyezség megkötésében is. Mi legyen az első teendője, ha már megtörtént a baj? Ha csődbűncselekmény vagy bármilyen gazdasági bűncselekmény elkövetésével vádolják, akkor mielőbb kérjen jogi segítségét, lehetőleg még az első vallomástétel előtt.

A törvény a csődbűncselekmény keretébe rendeli mindazokat a magatartásokat, amellyel fizetésképtelenséget idéztek elő, vagy annak bekövetkezte után teljesen vagy részben meghiúsítják a hitelezők kielégítését. Ide tartozik többek között a vagyon vagy annak egy részének elrejtése, eltitkolása, megrongálása, megsemmisítése, használhatatlanná tétele. Bűncselekmény a színlelt ügylet kötése, kétes követelés elismerése is.

Ha ilyen vád éri, akkor nem az fog segíteni, hogy azonnal beismerő vallomást tesz. Ezzel lehet hogy többet árt majd az ügyének, mint amennyit használ. Egy gyakorlott védőügyvéd segítségével – aki több különböző módját is ismerheti a védekezésnek – hosszú távra hasznosabb döntéseket hozhat.