A melanoma fajtái megjelenésük szerint

Szolgáltatás

A társadalmilag elvárható viselkedések közé tartozik az, hogyha beköszönt a nyár, akkor mindenki felhőtlenül örvendjen a nem szűnő napsütésnek és a melegnek. Ez azonban nem olyan nagy öröm azoknak, akiket napallergia gyötör és nyáron is szeretnék normálisan élni az életüket. A nagy meleg miatt ugyanis, megszűnik a ruhadarabok jótékonyan védő hatása és ilyenkor kerül képbe a napallergiára krém, amit mondhatni kötelező használni. Gyakran megesik, hogy aki érzékeny a napsugarakra, azt más bőrproblémák és bőrérzékenység is gyötri.

Így sok esetben nem tudják ugyanazokat a készítményeket használni, mint az átlagemberek, akik csak besétálnak a legközelebbi szupermarketbe, leemelnek egy napkrémet a polcról és nem foglalkoznak különösebben azzal, hogy mi van benne. Akik allergiával küzdenek, meg kell válogassák, hogy mit kennek magukra. Ugyanis ha nem választanak jól, akkor megint jönnek a kínzó tünetek és megint el kell teljen néhány nap, amíg a testük visszaáll a normál kerékvágásba. Ezért nincs helye a kísérletezgetésnek és elsőre olyan kell legyen a napallergiára krém, ami valóban segíti őket és nem kínozza még jobban.

Nehéz ezt pontosan meghatározni elsőre. Képekről könnyedén felismerhetőek és beazonosíthatóak a melanoma fajtái, mert általában a tipikus helyzeteket jelenítik meg. De az emberek egyenként nem tipikusak és nem általánosak. A melanoma beazonosítására ezért találtak ki egy egyszerűbb és könnyebben megjegyezhető módszert, aminek a neve ABCDE. Ezekkel a betűkkel olyan hívószavakat rövidítenek, amelyek ha jellemzőek az elváltozó félben lévő anyajegyére, akkor mindenképpen kérjen orvosi segítséget.

Az A, az aszimmetriát jelöli. A B, a border-t, vagyis a bőrelváltozás széleit, amelyek általában nem határozottak. A C, a color-t, vagyis a színt, a színbeli elváltozást. A D, a diaméter, vagyis az átmérőt. Az E, pedig az enlargin-t fedi, ami a növekedést jelenti. Mindezek alapján megállapítható, hogy a melanomai fajtái többfélék lehetnek, így a képek helyett inkább az ABCDE kerüljön a figyelem központjába!