renault clio felni

Mire kell figyelni a gumi és a Renault Clio felni kiválasztásakor?

Webáruház

A megfelelő abroncs és keréktárcsa méret kiválasztásakor elsődlegesen a kocsi, azon belül is a futómű tulajdonságai a fontosak. Kicsit megnehezíti a kezdők dolgát, hogy gyakran ellentmondásos dolgokkal lehet találkozni a témában. Persze egy kis tudakolás, olvasgatás után kiderül, hogy pontosan melyik Renault Clio felni és abroncs illik a leginkább az adott autóhoz.

Ugye nem csupán a tárcsa, de a gumi szélessége is fontos. Ha mindkettő szélesebb a megszokottnál, akár egy picivel is, akkor rögtön örülni lehet pár pozitívumnak. Ilyen például a rövidebb fékút, a jobb vonóerőátadás, kanyarodáskor a nagyobb stabilitás. De nem szabad elfelejteni az ezzel járó negatívumokat sem.

Ha szélesebb a Renault Clio felni és az arra felfekvő abroncs, akkor bizony megnő a kormányerőigény és a fogyasztás is, illetve nagyobb a gördülési zaj, esőben erősebb a felúszási veszély, síkos úton előbb elvesztik a tapadásukat a gumik. Kevesen tudják, de gyakran számolni kell azzal a hátránnyal is, hogy a szélesebb gumi és Renault Clio felni miatt, kismértékben ugyan, de romolhat a kerék egyenesfutása, a verda úgymond sétálós lesz.

Igaz, hogy ez főleg a rövid tengelytávú, kompakt és kis autóknál figyelhető meg. Mi a helyzet a nagyon alacsony oldalfalú gumival szerelt keréktárcsákkal? Sajnos ekkor a Renault Clio felni sokkal sérülékenyebbé válik, ezért gyakran szükséges a görgőzés vagy az egyengetés.

Miért is sokak kedvence a nagyobb átmérőjű VW Touran alufelni?

A kérdésre a válasz egyszerű: mert alacsonyabb oldalfalú abroncsokat lehet felszerelni erre. Ekkor észrevehető a VW Touran alufelni kisebb oldalfal deformációja, aminek eredményeként kanyarodáskor sokkal ívtartóbb, és nem kúszik le a nagy terheléstől az ívről, illetve a hirtelen kormánymozdulatok során pontosabban irányíthatóvá válik a kocsi.<

A nagyobb átmérővel rendelkező VW Touran alufelni előnye továbbá, hogy csökken a kormánymozdulat és a kormányerőreakció között eltelő idő. A szakértők azonban arra figyelmeztetnek, hogy a rugózási komfort rosszabbá válik. Úthibák miatt a VW Touran alufelni emiatt sokkal jobban megérzi majd az ütéseket.